San-pristagare 2017 – Behärskar konsten att omsätta teori i praktik

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Trots doktorstitel, uppskattad utbildare och flerfaldig pristagare ser Cecilia Österman sig i första hand som sjöman. Kanske är det orsaken till hennes förmåga att omsätta forskningsresultat till praktiska åtgärder ombord.

Att årets San-pristagare kan sjöfartsbranschen och gjort mycket för arbetsmiljön framgår av hennes digra meritlista. Hon är sjöingenjör med tolv år till sjöss, har jobbat på Arbetsmiljöverket, varit arbetsmiljöingenjör på Muskö örlogsvarv, doktorerat och mycket mer. Tidigare i höstas tilldelades hon dessutom Sveriges ingenjörers arbetsmiljöpris, det så kallade Levi-priset.

Ofta ombord
– Det är förstås väldigt roligt med alla priser, säger Cecilia Österman. Men det är också ett kvitto på att jag gör någonting bra och når ut med min forskning.
Cecilia Österman arbetar nära branschen. I sina forskningsprojekt är hon ofta ute i fartygen för att intervjua ombordanställda och studera deras arbetsmetoder. Hon är också en flitigt anlitad utbildare som i sina föreläsningar omsätter forskningsrön till praktiska tips och råd som kan nyttjas i det dagliga arbetet ombord.
– För mig har det alltid varit väldigt viktigt att kunna bidra till konkreta förbättringar, säger hon. Jag vill inte att mina rapporter bara blir hyllvärmare på någon institution, där gör de ingen nytta.

”Ingenting är omöjligt”
Hon säger att arbetsmiljöfrågor är betydligt mer än ett jobb, det är också ett stort personligt intresse. Grunden till det lades redan under uppväxten med en pappa som var officer och skyddsingenjör i marinen. Hon har också alltid levt med föreställningen att ingenting är omöjligt och vägrat acceptera dåliga lösningar.
– Som tjej ombord är det aldrig något som riktigt passar. Man får dras med stövlar i storlek 45 vid brandstationerna och kläder och handskar i herrstorlek. Men jag har aldrig riktigt fattat varför man inte ska kunna få grejer som sitter bra.
Den inställningen ledde till att hon tidigt i karriären började efterfråga användarvänliga verktyg, även om övriga i besättningen inte alltid stod bakom henne.
– Jag minns när jag precis blivit uppmönstrad till förstemaskinist och beställde en ergonomisk stålborste. Den har ett skaft som pekar lite uppåt vilket gör att man slipper slå i knogarna och en gummifattning för bättre grepp. Jag blev fullkomligt utskrattad, men när de andra väl hade prövat den var det ingen som ville använda något annat.
Närmaste halvåret kommer Cecilia Österman ägna åt att sprida resultaten från en omfattande intendenturstudie som genomförts vid Sjöfartshögskolan i Kalmar. Hon är också delaktig i ett forsknings-projekt vid Karolinska institutet där arbetsmiljön i kontrollrum ska undersökas.
– Det handlar inte specifikt om fartyg utan kontrollrum generellt, men resultaten kommer att vara användbara även till sjöss, säger hon.

Läs juryns motivering till San-priset på: san-nytt.se

Cecilia Österman
Ålder: 46
Familj: Make, även han i sjöfartsbranschen.
Bor: På Ingarö i Stockholms skärgård. Har tidigare bott i bland annat Dubai och Lagos.
Bakgrund: Drift och underhåll, sjöingenjörsexamen, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, arbetsmiljöingenjör vid Muskö örlogsvarv. Doktorerade vid Chalmers tekniska högskolan 2012. Medlen i Sans styrelse sedan 2007.
Aktuell: Mottagare av Sans arbetsmiljöpris 2017. Tilldelades även årets Levi-pris, Sveriges ingeniörers arbetsmiljöpris.
Arbetsmiljötips: Många konflikter beror på att vi använder olika ord när vi menar samma sak. Ta tag i konflikter tidigt och våga fråga vad den andre egentligen menar istället för att brusa upp eller vända ryggen till.

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook