Skillnad mellan skola och verklighet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1.5Michael Eriksson trivs på färjor med stora besättningar och vill gärna kunna träna ombord. Bra arbetsmiljö är självklart viktigt, säger han, men har upptäckt att det ibland slarvas en del.

I snart tre år har Michael, 18, läst på Sjömansskolan i Göteborg. Till sommaren får han sina matrospapper.

– Matrosyrket är jättekul, fast det är dåligt med arbete. Hittar jag inget kan jag tänka mig att läsa vidare, säger han.

Välutrustade gym

Sammanlagt har Michael genomfört 14 veckor praktik på färjor och tankfartyg.
– Besättningarna har varit väldigt bra på att visa en runt på fartygen och jag har fått göra en massa olika grejer. I somras var det mycket underhåll och knacka rost, spola däck och måla. Annars har jag varit med vid förtöjningar och hjälpt till med lastning och lossning.

För Michael är bra arbetsmiljö självklart viktigt. Men han har märkt att det inte alltid fungerar som det ska ute på fartygen.

– Man verkar inte ta det riktigt på allvar och det är stor skillnad på det man lär sig i skolan och hur det fungerar i verkligheten. När jag skulle måla med tvåkomponentsfärg sa överstyrman att jag inte behövde någon skyddsmask. Efter ett tag kände jag hur det började sticka i näsan och då gick han och hämtade en. Men arbetsmiljö är viktigt för alla och om man inte tänker på det nu kan det bli allvarligt längre fram.

Michael säger att han också gärna vill kunna träna ombord och välutrustade gym har funnits på alla fartyg han varit på. Internetuppkopplingen har däremot varit svajig ibland.   

– För min del spelar det inte så stor roll, men jag tyckte synd om filippinarna. De är ombord länge och man märker på dem när de inte får ha kontakt med familjen. Man blir lite ledsen för deras skull.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook