Vad tycker du är viktigt för att skapa ett hållbart sjömansliv?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Klara Ekström, sjökaptensstudent, Chalmers tekniska högskola

”Den sociala biten tror jag är a och o, både när man kommer som elev och som anställd. Att trivas ihop och ha en bra sammanhållning är viktigt. Det behöver också finnas tillräcklig skyddsutrustning ombord, men som tjej är det inte alltid man hittar något som passar. Som regel är det mesta ett par storlekar för stort och för att slippa gå med säckiga brallor med rep i midjan och skor man snubblar i brukar jag ta med egen utrustning när jag ska ut på praktik.” 

Anna Lundkvist, MMT Sweden AB

”Den psykosociala arbetsmiljön är nog det viktigaste av allt för att man ska trivas och vilja jobba kvar ombord. Besättningen behöver ha meningsfulla arbetsuppgifter som känns utvecklande och stimulerande, men de behöver också ha möjlighet till en aktiv fritid vilket är en utmaning för oss. Vi har sju olika nationaliteter ombord och vad man tycker om att göra när man är ledig skiljer sig åt ganska mycket.

Pelle Andersson, regionalt huvudskyddsombud, Seko sjöfolk

”Att ha en god säkerhetskultur och högt i tak så att folk vågar ifrågasätta om något är fel utan att känna sig rädda för konsekvenserna. Det är också viktigt att ha bra kommunikationsmöjligheter med land. Mitt intryck är att folk trivs bra ombord, men att kvinnor generellt mår sämre än män. Många inom servisen har problem med belastningsskador och värk i axlar och nacke.

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook