”Bra stämning betyder mest”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1.1Varje år lämnar ett stort antal nyutexaminerade sjömän universitet och gymnasier för att gå till sjöss. San-nytt har pratat med några av dem som snart är klara för yrkeslivet om vilka förväntningar de har på sina framtida arbetsplatser.

För sjöingenjörsstudent Filip Andrén är besättningen det i särklass viktigaste när han ska börja jobba.  – Är det bra folk ombord som trivs ihop spelar det inte så stor roll om båten är sliten, säger han.

De tre praktikperioder som Filip Andrén, 25, hittills varit ute på har han haft bra upplevelser överlag. Avgörande har varit stämningen ombord.

– Finns det konflikter och samarbetet inte riktigt fungerar blir det jobbigt. Om man är tvungen att räkna dagarna till avmönstring är ett par månader väldigt lång tid, säger han.   

Bra sammanhållning är därför det Filip tycker är viktigast när han ska ut på jobb efter skolan, men det finns även annat han värdesätter.

Arbetsmiljön viktig

– Schysst hytt och en fräsch och bra säng vill man gärna ha, man ska ändå bo där. Och ett internet som fungerar skapligt. Jag har varit på båtar där det varit ett heldagsprojekt att skicka iväg ett mejl. I och för sig kan det vara skönt att inte vara uppkopplad jämt, men då måste man ha någon hemma som kan hjälpa till att betala räkningar och annat praktiskt.   

Filip läser tredje året vid Sjöbefäls-   skolan i Kalmar. Han säger att arbets-      miljön är något som ofta diskuteras under lektionerna och i maskinrum vill han ha det rent, snyggt och säkert.

– Arbetsmiljön är jätteviktig och jag skulle inte vilja jobba på en båt som inte har bra skyddsutrustning.

– Ser man till det materiella vill jag gärna ha bra verktyg. Att jobba med dåliga grejer är det värsta som finns.

Dessutom vill han gärna ha möjlighet att träna.

– Ett gym är viktigt.  Jag tränar mycket hemma och vill gärna kunna hålla igång även när jag är ute på sjön.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook