”En bra byssa är rymlig och välplanerad”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1.6

En välplanerad och rymlig byssa är något som blivande sjökock Marcus Paci sätter stort värde på. I jämförelse med restaurangkök iland tycker han att arbetsmiljön till sjöss är betydligt bättre.


Den som läser till sjökock går först två år grundläggande kockutbildning. Därefter väljer man inriktning.
I slutet av sommaren hade jag praktik på en ropaxfärja som gick mellan Malmö och Travemünde. Det var skitkul, säger Marcus. Han läser sista året på Rönnowskas restaurangskola i Helsingborg och har gjort praktik både iland och till sjöss. Skillnaderna är stora, säger han. Till sjöss är det inte samma stress-faktor som iland. Det är inget à la minute och man har all tid i världen att förbereda.

Bita ihop

Men det lägre arbetstempot tror han är nödvändigt med tanke på omständigheterna ombord.

– Säkerhetstänkandet är mycket högre till sjöss än i land vilket sätter stor press på oss. Det finns ingen doktor ombord och skadar man sig får man antingen bita ihop eller flygas iland. Därför är det extra viktigt att vara försiktig och det hade nog varit svårt med den stress man har iland, säger han.

En bra byssa ska vara rymlig med öppna ytor, tycker Marcus. Trångt är lika med svårstädat och skrymslen ökar risken att saker ställs undan och glöms bort. Gym ser han som ett plus liksom tillgång till mejl. Internet är däremot inte lika viktigt.
– Det har varit ganska skönt att inte ständigt vara uppkopplad på Facebook och att slippa vara nåbar hela tiden.
Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook