Cecilia Österman

Den årliga San-konferensen har utvecklats till en mycket uppskattad tradition för många av oss som på olika sätt jobbar med arbetsmiljöfrågor i vardagen. Ett gyllene tillfälle för sjö- och landanställda, forskare och praktiker att träffas för att lära mer om vad som är på gång och dela erfarenheter.

Efter många år i Göteborg genomfördes San-konferensen nu för första gången i Stockholm. Ett argument för att byta mötesplats var att vi i San ville ge deltagarna möjlighet att även kunna besöka Gilla jobbet som hölls dagen efter i centrala Stockholm.

Gilla jobbet är Sveriges största arbetsmiljöevenemang med över 2 000 deltagare på plats och ännu fler online. Evenemanget anordnas sedan 2012 av bland andra Prevent, Afa försäkring och Sunt arbetsliv. Eftersom arbetsmarknadens parter gemensamt står för arrangemanget är det vanligt att chefer och skyddsombud går tillsammans på Gilla jobbet.

Många tycker det är extra givande att just få tillfälle att lyssna till och fördjupa sig i olika ämnen tillsammans, för att sedan samtala om hur goda exempel som presenterats kan omsättas till vardagspraktik på den egna arbetsplatsen.

Tidigare har jag bara träffat på någon enstaka person jag känner från sjöfarten på Gilla jobbet men i år var det roligt att springa på desto fler. Det är bra, då det finns mycket att lära och inspireras av. Att gilla jobbet är inte bara en attityd, det är en uppmaning att låta arbetsmiljöarbetet i vardagen ta plats. Det görs bäst i samverkan av chefer, skydds-ombud och medarbetare som har såväl vilja som kunskap och förutsättningar.

Missade du Gilla jobbet i år? Mycket kan ses i efterhand på gillajobbet.se.

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook