Handläggare på Transportstyrelsen ”Var försiktig med vem du beställer av”

Kapskivor, tvättmedel, gasmätare och övervakningskameror. Internationella skeppsmäklarföreningens (IMPA) katalog är tjock som en bibel och innehåller allt som kan behövas ombord. Men kvalitén på produkterna varierar ofta beroende på vart och av vem man beställer.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
skeppshandlare-mikael-selenius
Mikael Selenius har jobbat med skeppshandel sedan 1973. Foto: Linda Sundgren.

Kapskivor, tvättmedel, gasmätare och övervakningskameror. Internationella skeppsmäklarföreningens (IMPA) katalog är tjock som en bibel och innehåller allt som kan behövas ombord. Men kvalitén på produkterna varierar ofta beroende på vart och av vem man beställer.

katalog
– När du beställer får du oftast de grejer som det aktuella landet har att erbjuda. Det är inte alls säkert att det är den standard du förväntat dig, säger Mikael Andersson, arbetsmiljöhandläggare på Transportstyrelsen.
När som helst under en sjöresa kan inköp behöva göras. I IMPAs digra produktsamling finns allt från handskar och reservdelar till tvättmedel, hushållsmaskiner gasmätare och övervakningskameror. Att handla i utländska hamnar är många gånger billigare än att beställa i Sverige, men kvalitén kan skifta rejält mellan olika leverantörer.
– Beställer du exempelvis en skiftnyckel i Singapore är det inte alls säkert att det är någon Bacho, och ett verktyg som går sönder kan leda till personskador. Det här är i allra högsta grad en säkerhetsfråga och något man måste vara medveten om, säger Mikael Andersson.
Mikael Selenius driver skeppshandeln City Shipchandler i en källarlokal i Årsta Partihallar i Stockholm. Att vara noggrann med att det som levereras till fartygen håller god kvalitet är en självklarhet, säger han.

”Bara det billigaste”
– Idag är det bara det billigaste som gäller och alla kollar priser hela tiden. Men vi har bra grejer i Sverige, även om man väljer något som är mindre dyrt.
Han säger att han sällan hör talas om att skeppshandlare som skickat ombord dåliga produkter, men tillägger att det säkert förekommer. Dessutom tycker han att man bör se upp med prissättningen.
– Ett svenskt fartyg som brukade köpa basmatiris i Polen hörde av sig och frågade om 60 kronor kilot verkligen var rimligt. ”Nej, absolut inte, sa jag. Ni ska inte betala mer än 20”. Men jag förstår att det är svårt att hålla koll på priser på alla inköp som ska göras.
Mikael Andersson vet att fartygen ibland tvingas handla i utländska hamnar, men tycker att man så långt som möjligt bör hålla sig till leverantörer man har erfarenhet av.
– Då vet man att man får bra grejer, konstaterar han.
Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook