Livboj sjönk – rapport från Insjö

I sjöfartens olycks- och tillbudsrapporteringssystem Insjö finns för närvarande 2 416 rapporter. En av dessa berättar om en märklig händelse som inträffade på en svensk färja.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

livboj

I sjöfartens olycks- och tillbudsrapporteringssystem Insjö finns för närvarande 2 416 rapporter. En av dessa berättar om en märklig händelse som inträffade på en svensk färja.
Då en matros höll på med underhållsarbete skulle en livboj lyftas undan från sin upphängningsplats på relingen. Matrosen reagerade på att livbojen verkade väldigt tung. Dessutom kluckade den och det droppade vatten från ett av reflexbanden. En liten spricka syntes i reflexbandet och vid tryck brast detta och ett cirka 15 millimeter stort hål uppstod. Innanför plastskalet verkade det vara tomt och när matrosen vände upp och ner på bojen rann flera liter vatten ut.
Vid senare kontroll visade det sig att samtliga livbojar (inköpta 2004) hade hål under reflexbandet. Ett test visade att en vattenfylld livboj sjönk direkt när den placerades i vatten! Livbojarna är av fabrikat Velerias Georgio, Italien, och har rattmärkning 0474.

Insjö ID 2404

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook