Nya rutiner vid hjärt- och lungräddning

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hjärtkompressioner utan inblås och att inte lägga ansiktet intill någons mun för att leta efter tecken på andning. Med anledning av covid-19 har Svenska rådet för hjärt- och lungräddning tillfälligt förändrat sina rekommendationer.

Under många år har rekommendationerna vid hjärt- och lungräddning varit att varva kompressioner med att blåsa in syre i munnen på den drabbade. Men på grund av den pågående pandemin har rutinerna ändrats.

– Nu är rekommendationen att man enbart ska genomföra hjärtkompressioner, säger David Edberg, akutläkare vid Varbergs sjukhus. Att använda mask vid inblås skyddar inte mot smitta eftersom maskerna inte innehåller något virusfilter. En annan förändring i rekommendationerna är att man vid hjärtstopp inte längre ska lägga huvudet mot munnen på den drabbade för att lyssna efter andningen. Istället ska man nöja sig med att kontrollera förekomsten av andra livstecken, som att prata med den drabbade och skaka lätt på axlarna.

– Det är inte omöjligt att de här rekommendationerna kommer att kvarstå även efter covid-19 eftersom man redan före pandemin noterat en viss osäkerhet kring hur stor nytta inblåsningar gör. Kompressioner vet man däremot har en positiv
effekt, säger David Edberg.

Linda Sundgren, text och bild

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook