Richard Fritz

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

3.1

Brinner för träning och hälsa

Träning och bra mat gör sjölivet roligare. Det säger kockstewart Richard Fritz som under sina 30 år till sjöss lyckats inspirera många kollegor att börja motionera. I maj fick han ta emot Sjömanshusstiftelsens idrottsbelöning för sina hälsoinsatser ombord.

Att just Baltic Brights besättning kommit tvåa i Motionsligan tre år i rad är ingen slump. Fartygets kock, Richard Fritz, gör vad han kan för att entusiasmera övriga besättningen till att börja motionera.
– Jag kan locka med att ”Om du hänger på och tränar så fixar jag något extra gott till middagen”. Eller också kan jag säga till chiefen att ”Du, motorman där nere har börjat promenera en timme om dagen. Ska du inte ta och hänga på henne?” Träna ska inte bara vara jobbigt, det ska vara roligt också, säger Richard.
För att få med så många som möjligt behöver det finnas olika träningsalternativ, menar Richard. Baltic Bright har gym med motionscykel, löpband, crosstrainer och fria vikter liksom ett pingisbord. Längst ner i fartyget finns även ett tomt lastutrymme som används för långpromenader när det inte är möjligt att gå iland.
– Det är blandat folk ombord och det passar inte alla att ställa sig i ett gym. Men vi har ordnat så att det finns lite att välja på, säger Richard.
Själv har han alltid hållit igång och med åren har träningen blivit mer regelbunden.
3.2– Förr tränade jag bara när jag var på sjön, men det blev så jobbigt eftersom jag fick börja om varje gång jag kom ombord. Numera simmar jag varje morgon, förutom på helgerna, när jag är ledig. I början tyckte jag det var tråkigt, men nu har det nästan blivit som ett gift. Sen är det en social grej också och jag har lärt känna pensionärerna som går där. Titta, nu är sjömannen hemma, säger de när de får syn på mig och så småpratar vi lite.
Att Richard valde att bli just sjökock var inte någon slump. Pappa var skeppsmäklare i Norrköping och Richard brukade följa med på fartygsbesöken.
– Medan pappa satt och pratade med kapten var jag i byssan och fick läsk och godsaker av kocken.

Lchf ombord
Under de tre decennier som Richard lagat mat på Charterfrakts fartyg har matvanorna förändrats. Han väljer oftare magrare ingredienser och flera ombord har börjat efterfråga specialkost.
– De kan komma och prata om exempelvis Lchf. Ofta har de fått influenser av frugan där hemma och jag tycker bara det är roligt när de har önskemål. Men man måste anpassa maten efter arbetet också. I perioder är det mycket fysiskt tungt arbete ombord och då får man kompensera det genom maten.

Halvfabrikat tabu
Men oavsett vad han lagar gör han allt från grunden med bra råvaror och mycket grönt. Halvfabrikat existerar inte, varken för honom eller hans avlösare.
– Jag mal köttfärsen, gör mycket långkok och bakar allt bröd. Då vet man att det blir bra mat utan tillsatser. Charterfrakt har varit väldigt bra på det sättet och alltid låtit mig sätta ihop menyerna själv och beställa det jag velat.
Men nu väntar nya fartyg för Richard. Efter att Charterfrakt vid årsskiftet sade upp all ombordpersonal valde Richard att söka jobb hos Donsötank där han börjar i juni. Sedan dess har uppsägningarna på Baltic Bright skjutits fram till årets slut och Richard har sett till att motionerandet ombord kommer att fortsätta.
– Jag har lämnat över ansvaret till chiefen. Sen får jag se hur det blir med träningen och maten på den båt jag kommer till. Donsötank har svensk flagg på sina fartyg, men hälften av personalen är filippinare så lite annorlunda lär det bli.
Linda Sundgren
3.3

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook