Skärpta regler för vibrerande verktyg

Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige med cirka 200 fall om året, enligt Afa Försäkring. Nu skärps reglerna för vibrerande verktyg och från den första januari 2027 måste tillverkare redovisa nivån på de stötvibrationer som deras verktyg genererar.
Arbete med vibrerande verktyg har under många år varit en orsak till skador ombord. Foto: Istock

Att arbeta med handhållna, vibrerande verktyg kan påverka kroppen negativt och leda till olika typer av skador, framför allt på nervsystem och blodkärl. För att förebygga skador finns ett gränsvärde som tar hänsyn till hur mycket verktyget vibrerar och hur länge det används. Däremot finns det ingenting som reglerar de stötvibrationer som förekommer hos vissa verktyg, exempelvis mutterdragare. Stötvibrationer uppstår bland annat när kolven i en slående maskin träffar borren eller mejseln. Dessa stötar har ofta en mycket hög nivå och innehåller höga frekvenser.  

– En av orsakerna till att det saknas reglering för stötvibrationer är att det inte funnits något sätt att mäta dem, säger Hans Lindell, vibrationsforskare vid Rise som leder det internationella arbetet med att utveckla ISO-standarder för stötvibrationer. Men det pågår ett intensivt arbete för att ta fram en mätmetod för att kvantifiera detta och vi är nära nu. 

Det handlar om nerverna du har i fingrarna, precis under skinnet. Du kan få stickningar, domningar och känselbortfall.

I juni hålls en veckolång internationell konferens om vibrationer i Frankrike där det ska diskuteras vilka standarder som bör gälla. Maskinförordningen beräknas vinna laga kraft i juli och därefter får maskintillverkarna 42 månader på sig att anpassa tillverkningen och märka sina verktyg. Från den första januari 2027 ska alla vibrerande verktyg ange nivån på stötvibrationerna. 

Vibrationer från handhållna verktyg kan leda till olika typer av skador. Det man oftast pratar om är så kallade vita fingrar där muskulaturen runt blodådrorna drar ihop sig med vitnande fingrar som följd. De högfrekventa stötvibrationerna angriper främst de ytliga nerverna i handen.

– Det handlar om nerverna du har i fingrarna, precis under skinnet. Du kan få stickningar, domningar och känselbortfall. Läkarna brukar kalla det för att fingrarna blir blinda. När du stoppar ner handen i fickan så känner du vad som finns där, nycklarna till exempel, men ytliga nervskador gör att du tappar känseln i fingrarna. Du kan också få svårt att känna skillnader i temperatur, säger Hans Lindell.  

Han menar att den nya förordningen kan få effekt för dem som arbetar med verktygen.  

– Jag tror att det här kommer göra jättestor skillnad för användarna. Med stor sannolikhet kommer det också att tas fram rekommendationer eller gränsvärden för stötvibrationer, men där är vi inte ännu. 

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook