Ulf Milbergs prisbelönta vagn underlättar rostknackning

Genom att ha fäst nålpistolen på en specialbyggd vagn kan matroserna på Ortviken numera gå upprätta när de knackar rost. Den lika enkla som geniala idén kläcktes av matros Ulf Milberg och en av hans kollegor i fjol.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Genom att ha fäst nålpistolen på en specialbyggd vagn kan matroserna på Ortviken numera gå upprätta när de knackar rost. Den lika enkla som geniala idén kläcktes av matros Ulf Milberg och en av hans kollegor i fjol.

Ulf Milberg var bara 16 år när han 1972 mönstrade på Sahlénrederiernas Karlshamn. Att stå timmar i sträck och knacka rost var inga problem då, säger han, men med åren har arbetet med nålpistolen känts allt tyngre och börjat sätta kroppsliga spår.
– Vi har ett stort väderdäck och när man står på knä eller sitter på en pall och knackar rost vecka ut och vecka in så känns det. Man blir stel i knän och rygg på kvällarna.

uppfinning
Vagnarna minskar belastning och vibrationer från både nålpistol och slipmaskin.

 

Förra sommaren började han och båtsman Bo Sundman fundera över ett sätt att slippa den obekväma, hukande arbetsställningen. Lösningen blev en vagn med långa handtag att fästa nålpistolen på.
– Vagnen har vi gjort av rör och järndelar som vi hittat ombord och det var bara hjulen som vi behövde köpa. Båsen är svetskunnig och det tog inte lång tid för honom att sätta ihop den, säger Ulf Milberg.

Under sina snart 40 år till sjöss har han hunnit arbeta på en stor mängd fartyg inom allt från kyl och tank till bulk och arbetsfartyg. Här på Transatlantics kombinerade roro- och containerfartyg Ort­viken har han varit de senaste tolv åren. De går längs Norrlandskusten vilket passar Umeå­bon Ulf Milberg alldeles utmärkt.

”Man ifrågasätter inte så mycket”
– Varje gång vi är i Umeå kommer frugan ombord. Hon brukar ha med sig lokal­tidningen hemifrån och så hinner vi prata med varandra ett tag, säger han.
Han uppskattar att fartyget ibland ligger till kaj så pass länge att han hinner gå iland en stund. Även om det sällan hinns med några längre utflykter tycker han att det är skönt att då och då få känna fast mark under fötterna under de sex veckor långa törnarna.
– Jag brukar ta cykeln till kiosken och köpa en tidning. Det räcker för mig, säger han.


ulf_milberg
Ulf Milberg

Ålder: 53
Bor: I bostadsrätt strax utanför centrala Umeå
Familj: Fru, 18-årig son samt en 33-årig dotter från ett tidigare äktenskap.
Yrke: Matros på Transatlantics Ortviken
Bakgrund: Två terminer vid sjömansskolan i Härnösand. Har sedan 16 års ålder arbetat på ett stort antal fartyg inom olika segment såsom tank, kyl, bulk, arbetsfartyg och roro. Korshamn, Arawak, Coralla och Okturus är några av alla de fartyg han arbetat på.
Bra arbetsmiljö är viktigt därför att: man mår bättre och slipper skador.

Om arbetsmiljön konstaterar han att den blivit mycket bättre sedan han gick till sjöss. Automatiseringen i hamnarna gör lastning och lossning mindre påfrestande och skyddsutrustningen har blivit bättre och används betydligt mer idag än tidigare. Men rostknackning görs på samma sätt som när han började för 37 år sedan, trots de allvarliga arbetsskador som det kan medföra. Ulf Milberg berättar att hans bror fick gå iland efter att ha drabbats av vita fingrar på grund av vibrationsskador efter verktygen ombord.
– Ändå gör som man alltid har gjort och ifrågasätter inte så mycket, konstaterar han.

Men genom att montera nålpistolen, och även slipmaskinen, på vagn har de lyckats minska problemen i samband med rostknackning markant. Förutom en bekvämare arbetsställning känns vibrationerna inte över huvud taget, säger Ulf Milberg. Dessutom minskar exponeringen för damm och buller eftersom ansiktet hamnar längre från arbetsytan.
– De ombord som provat vagnen har varit nöjda. Men vi skulle behöva justera handtagen så att den passar folk i olika längder.

Pris från Sjömanshusstiftelsen
Han säger att de inte tagit så allvarligt på sin uppfinning och poängterar att de enbart gjorde den för att underlätta för sig själva. Men på Sjömanshusstiftelsen ansåg man att konstruktionen var så intressant att upphovsmakarna premierades med 20 000 kronor vid årets belöningsceremoni i Göteborg i maj.
– Det betyder jättemycket att få den här uppskattningen och att veta att det finns andra som tycker att vi gjort något bra, säger Ulf Milberg.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook