Vill arbeta med moderna verktyg och maskiner

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1.2Stora gemensamhetsutrymmen, gym och moderna verktyg. Det hoppas blivande motorman Martin Fredriksson Pehrson ska finnas när han mönstrar på efter examen. Uppkoppling i hytt-en är däremot inget måste.

Martin Fredriksson Pehrsson, 18, går tredje och sista året på Sjömansskolan i Stockholm. Därefter hoppas han få jobb som motorman, allra helst inom norsk off shore.

– Det är häftiga miljöer, mycket pengar och intressanta arbetsuppgifter. Att få jobba där vore verkligen drömmen, men det är få som kommer dit.

Martin har haft två praktikperioder, tre veckor på bogserbåt och två månad-er fördelat på isbrytare respektive färja. Praktikerna tycker han har gett en bra uppfattning om hur han skulle vilja ha det när han kommer ut på jobb.

– Stora och bra lokaler att umgås i, nya, moderna verktyg och maskiner och så gym. Jag tränar nästan varje dag när jag är hemma och det är skönt att kunna röra på sig även ombord, säger Martin.

Arbetsmiljö och skyddsutrustning har han märkt att det ibland slarvas med.

– Men jag har lovat mig själv att alltid ha hörselskydd och att använda rätt handskar. Ibland när man skruvar på något tar man av sig om händerna för att komma åt bättre, men sedan tar man på sig direkt igen.

Vad han däremot är tveksam till är nätverk i hytten som han tycker gör fartygen mindre sociala.

– Visst är det bra med internet, men finns det wifi i hytterna stänger alla in sig så fort de slutar jobba.

Martin trivs med livet till sjöss och menar att utbildningen fått honom att växa upp. Han tycker det varit nyttig att vara borta hemifrån och gillar varia-tionen i arbetet.

– Ena dagen får man hålla på med elen och nästa dag är det en pump som går sönder. Just nu är det tufft med jobb eftersom så många anställer utländska sjömän istället för svenskar. Men vi är 16 stycken i min klass och av dem har tre redan fått jobb, så visst går det.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook