Arbetsmiljön överlag bra men en hel del återstår

På ungefär 60 procent av de fartyg, nya som gamla, som jag besökte under 2007 och första halvan 2008 handtvättade man maskindelar med diesel i maskin.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På ungefär 60 procent av de fartyg, nya som gamla, som jag besökte under 2007 och första halvan 2008 handtvättade man maskindelar med diesel i maskin. Även bränsleventiler provtrycktes med diesel. På många fartyg saknades dessutom utsugsventilation på dessa arbetsplatser. Detta trots att vi nu är inne i 2008 och att det sedan många år finns tvättmaskiner för motordetaljer typ Vivek och även arbetsmiljöriktiga provtryckningsvätskor från till exempel Unitor.

Jag har under åren också oroat mig för den dåliga arbetsmiljön i färjetrafiken, och då tänker jag mest på cateringpersonalen. På de flesta färjor jag besökt använder man sig av storpack när det gäller vin, mjölk, läsk, mjöl med mera och en förpackning brukar rymma 20 liter eller mer.

Problemet är att det ofta är kvinnor som skall lyfta dessa förpackningar ombord och i en färja är ofta arbetsstationen tillverkad efter fartygsbygget. Det gör att den allt för ofta är placerad på ett oergonomiskt ställe. Detta leder i sin tur till att de som arbetar på dessa arbetsplatser riskerar att få problem med nacke och axlar med långa sjukskrivningar som följd.

Fallskydd är något som också ofta glöms bort vid byggnation av fartyg liksom bra arbetsställningar. I nya fartyg ser det ibland ut som det gjorde på 1800-talet (träställning) och jag har hittat otaliga midjebälten i fartygen trots att de förbjöds för ett flertal år sedan.
Nej, arbetsmiljön i fartyg lämnar mycket att önska, men som jag brukar säga; varje steg framåt är ju inte ett bakåt i alla fall.

Karl-Arne Johansson,
Seko Sjöfolk

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook