Avvaktar beslut om riskfyllt trossarbete

En matros bröt båda fötterna när han hoppade iland för att ta emot tross vid ankomst. Transportstyrelsen ser allvarligt på händelsen men avvaktar beslut om eventuella åtgärder tills utredningen är klar.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
tinto
Tinto

En matros bröt båda fötterna när han hoppade iland för att ta emot tross vid ankomst. Transportstyrelsen ser allvarligt på händelsen men avvaktar beslut om eventuella åtgärder tills utredningen är klar.

I förra numret av San-nytt varnade Transportstyrelsens arbetsmiljöhandläggare, Mikael Andersson, för att låta folk hoppa iland för att ta emot tross istället för att anlita båtman. Risken för olyckor och allvarliga skador vid en sådan manöver är stor, menar han. I juli inträffade en olycka på Vargön shippings Tinto i samband med ankomst till Falkenberg. Fartyget anlände strax före två på natten. Båtman var inte beställd varför kockmatrosen hoppade iland för att ta emot förtöjningstrossen. Lejdare fanns men eftersom det var svårt att bedöma avståndet till kaj, valde matrosen att inte använda den. Enligt olycksrapporten landade mannen fel på kajen. Han bröt bägge hälbenen och fick föras till sjukhus omgående. Vargön shippings DP (designated person), Fredrik Ahlman, säger att rederiets fartyg som regel anlitar båtman. Det är dock inget krav.

Befälhavaren avgör

– Det är upp till befälhavaren att avgöra om båtman behövs, men är man det minsta osäker ska man ta hjälp. Det handlar inte om några stora pengar så det är ingen kostnadsfråga.

Fredrik Ahlman säger att rederiet avvaktar Transportsstyrelsens rapport innan de vidtar eventuella åtgärder. Men han utesluter inte ett obligatoriskt krav på båtman.

– Efter det som inträffat får vi kanske överväga att skriva in det här i ISM:en, vi vill självkart inte riskera att någon kommer till skada.

På Transportstyrelsen är man mycket kritisk till att låta folk hoppa iland i samband med ankomst.

– Det här är mycket allvarligt, säger arbetsmiljöhandläggare Tove Jangland.

Linda Sundgren


Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook