Forskningen om arbetsmiljö till sjöss på frammarsch

Som du säkert redan noterat är det jubileumsår för de svenska skyddsombuden. Därför inleder vi San-nytt 2012 med skyddsombud som tema. Och skyddsombuden förtjänar verkligen att stå i rampljuset.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Som du säkert redan noterat är det jubileumsår för de svenska skyddsombuden. Därför inleder vi San-nytt 2012 med skyddsombud som tema. Och skyddsombuden förtjänar verkligen att stå i rampljuset. Ute på våra fartyg finns det gott om hängivna och kunniga sjömän som väljer att lägga ner tid och engagemang för att skapa en bättre arbetsmiljö åt sig och sina kollegor. En av dem är matros Dennis Berggren på Destination Gotland, som du kan läsa om i det här numret.
Nytt för tidningen i år är att vi lagt till ytterligare en återkommande rubrik. Den heter forskning och är, som du ser, placerad på den här sidan. Under den rubriken kommer vi att skriva om sådant som händer inom arbetsmiljöforskningen. Det kan vara presentationer av pågående eller planerade projekt, resultat från slutförda studier, forskare som söker kontakt med ombordanställda och liknande. Att forskningen om arbetsmiljö till sjöss ökat under det senaste decenniet är något som San noterat med glädje och följer och stöttar på olika sätt. Och flera intressanta projekt är på gång, San:s Cecilia Österman kommer under året att slutföra sin doktorsavhandling om huruvida satsningar inom arbetsmiljön till sjöss är lönsamma. Sociolog Carl Hult vid Sjöfartshögskolan i Kalmar har nyligen publicerat en studie om trivsel ombord och sjömäns syn på lämplig pensionsålder, och specialistläkare Karl Forsell vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tittar närmare på om det finns ett samband mellan kontakt med oljor ombord och cancer, bara för att nämna något av allt det som är på gång.
linda_sundgrenTill hösten blir det som vanligt arbetsmiljökonferens i Göteborg i San:s regi. I år kommer dagen handla om kemiska arbetsmiljörisker med sådant som hantering av härdplaster, oljeexponering och mycket annat. Missa inte det!
Slutligen vill jag passa på att slå ett slag för San:s webbaserade arbetsmiljöutbildning som lanserades i höstas. Den hittar du på vår hemsida, www.san-nytt.se, och den är kostnadsfri. Under våren kommer också en version anpassad för fartyg under utländsk flagg.
Med hopp om ett gott arbetsmiljöår!
Linda Sundgren/redaktör San-nytt

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook