Hjärtläkare: Träning skapar hållbara människor

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Motion är inte bara bra för konditionen. Träning motverkar också en rad sjukdomar, ökar stresståligheten och minskar risken för konflikter. Det hävdade professorn och hjärt- och idrottsläkaren Mats Börjesson under ett anförande på Sankonferensen. 

Träna är inte bara nyttigt, det är nödvändigt. I alla fall för den som vill leva ett långt och friskt liv. Men även om många av oss har ambitionen att motionera regelbundet är det få som verkligen gör det. Och utan träning blir vi sämre rustade för påfrestningar, inte minst psykiska.

 – Den som inte tränar blir lättare stressad än andra och löper större risk att drabbas av depression och ångest. Vi blir också snabbare irriterade vilket i sin sin tur ökar risken för konflikter, sa han.

Att avstå träning ger också en rad negativa effekter på fysiken. Förutom att man lättare går upp i vikt ökar risken för en rad sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

– Genom att röra på dig minskar du risken för att dö. Stillasittande är faktiskt lika farligt som att röka, sa Mats Börjesson.

Enligt Mats Börjesson behöver vi regelbunden träning, helst 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan. Man ska heller inte underskatta vardagsmotionen, som att cykla eller gå till jobbet eller affären, ta trapporna istället för hissen och undvika att sitta stilla framför datorn för länge. Enligt en europeisk studie som Mats Börjesson presenterade är svenskar i jämförelse med andra européer relativt bra på att träna. Samtidigt ligger vi i botten när det gäller stillasittande arbete.

– Våra kroppar är designade för rörelse och därför räcker det inte med att vi går och tränar en stund på kvällen om vi suttit en hel dag. Upp och stå och gå en kort stund under dagen, minst en gång i halvtimmen.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook