”Jag lärde mig tidigt att ha respekt för varandras uppdrag”

Under sina år som ordförande i San har Lars Andersson noterat att såväl engagemanget som kunskapen om arbetsmiljön inom sjöfarten har ökat. Den 1 juli lämnar han yrkeslivet bakom sig, på dagen 15 år efter att han blev förhandlingschef hos Sjöfartens arbetsgivareförbund.
Lars Andersson leder San:s digitala arbetsmiljökonferens 2020, som sändes från Tallink Siljas lokaler i Värtahamnen i Stockholm.

När Lars Andersson sommaren 2007 började som förhandlingschef hos Sjöfartens arbetsgivareförbund, Sarf, i Göteborg, blev han också ordförande i San, Sjöfartens arbetsmiljönämnd. Kunskapen i arbetsmiljöfrågor hade han med sig från sin tid som sjöpersonalchef i Stena Line. 

– Jag var förhandlingschef i Stena Line i elva år, men de tre sista åren var jag även sjöpersonalchef och hade en hel del arbetsmiljö på mitt bord, men visst fanns det ett och annat vitt, oskrivet blad när jag började i San, säger Lars Andersson.  

Under åren i San har han inte bara själv förkovrat sig inom arbetsmiljöområdet. Han konstaterar också att kunskapen och engagemanget bland arbetsgivarna ökat generellt. Myndigheternas krav på arbetsmiljön har hårdnat och det har gett effekt, säger han. 

– I dag ställs det större krav på både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, och företagen har uppfattat kraven som hyfsat rimliga. 

Direkt efter gymnasiet började Lars Andersson läsa juridik på universitetet i Lund. Därefter blev det ting i Halmstad och sedan en fiskalsaspiranttjänst vid kammarrätten i Göteborg innan han som nybliven kammarrättsfiskal sökte sig ut i näringslivet. De första tio åren tillbringade han hos det som i dag är Svensk handel innan han rekryterades till sjöfarten som förhandlingschef hos Stena Line. 

– Men det var inte min första kontakt med sjöfarten. När jag läste juridik ingick det 20 poäng tillämpade studier och då valde jag sjörätt med inriktning sjöförsäkring på universitetet i Oslo. Det var en spännande upplevelse och ett par av de professorer vi hade var världsnamn inom sina respektive områden. 

Utmaningen ligger i att enas i frågor där vi ibland kan ha lite olika synsätt

Hos Sjöfartens arbetsgivareförbund blev Lars Andersson alltså även ordförande i San. San består av representanter för såväl arbetsgivare som de fackliga organisationerna. Dessutom deltar flera adjungerade i styrelsearbetet, däribland Transportstyrelsen och Linnéuniversitetet, och periodvis har också representanter från marinen ingått i styrelsen. Att leda en nämnd med ett sådant brett deltagande kan vara både givande och utmanande, konstaterar Lars Andersson. 

– Utmaningen ligger i att enas i frågor där vi ibland kan ha lite olika synsätt. Men jag kan inte påstå att det brukar vara särskilt svårt och vi har ett bra samarbete i San. Jag har nog också haft nytta av mina erfarenheter som förhandlingschef i det här uppdraget. Jag lärde mig tidigt att ha respekt för varandras uppdrag och olika roller och det underlättar när man ska samarbeta. 

Till sommaren lämnar Lars Andersson såväl förhandlingsrummen som ordförandeposten i San. Hur det känns att gå i pension har han inte hunnit fundera så mycket på ännu, men han har gott om intressen vid sidan av jobbet som han vill kunna ägna mer tid åt. 

– När omständigheterna tillåter ser jag fram emot att kunna resa mer och en golfresa till Skottland står högt på önskelistan. Jag har en båt som jag gärna är ute med och så ska jag försöka utveckla mitt flugfiske. Något jag också funderar på är att gå med i modellflygklubben här i Kungsbacka. Jag tror att det hade varit roligt att bygga och flyga modellplan igen. Det har jag inte gjort sedan jag var 15, 16 år.

Lars Andersson om San

”San har en viktig roll att fylla inom sjöfarten. Genom tidningen, våra konferenser och andra aktiviteter sprider vi kunskap om arbetsmiljö och för fram goda exempel. Vi knyter också till oss kompetens som vi kan förmedla vidare inom branschen. Avslutningsvis skulle jag vilja framföra ett varmt tack till de som suttit med i San:s styrelse och till adjungerade. Vi har haft ett bra och givande samarbete under åren som varit.”

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook