”Jag vill verkligen bli expert nom arbetsmiljöområdet”

Hur arbetsmiljön ombord påverkar individen och föreskriftsarbete är två områden som intresserar Transportstyrelsens nya sakhandläggare, Yesim Atak, i arbetsmiljö särskilt mycket.
Yesim Atak är ny arbetsmiljöhandläggare på Transport­styrelsen. Rekrytering pågår av ytterligare en hand­läggare i arbetsmiljö vid myndigheten.

Efter något år på sjuksköterskeprogrammet insåg Yesim Atak att det yrket inte var något för henne. Istället fick hon upp ögonen för Folkhälsovetarprogrammet och efter tre års högskolestudier tog hon i våras examen som folkhälsovetare. 

– Folkhälsovetare är en bred utbildning, förklarar hon när vi talas vid på telefon en förmiddag i mitten av november. Fokus ligger på människors hälsa i arbetslivet men vi läser också om den omgivande miljön, genus och hur levnadsförhållanden påverkar ens vardag. Vi studerar arbetsmiljö på alla nivåer, från samhällsnivå och organisatorisk nivå till grupper och enskilda individer. 

När Yesim Atak hittade en annons om att Transportstyrelsen sökte arbetsmiljöhandläggare blev hon nyfiken. Hon tyckte att arbetsuppgifterna lät intressanta och efter en del resonerande med sig själv beslöt hon att skicka in en ansökan. 

– När jag såg att tjänsten var inom sektionen för sjöfart tänkte jag att jag kan ju ingenting om sjöfart. Men arbetsmiljö och hälsa kan jag och det är mycket inom det området som är detsamma, oavsett vilken bransch det gäller. 

I skrivande stund har Yesim Atak varit på Transportstyrelsen i ganska precis tre månader. Fram tills nu har en stor del av arbetstiden ägnats åt att läsa in sig på de regelverk och förskrifter som styr arbetsmiljön i sjöfarten, men på senare tid har hon också börjat ta sig an enskilda ärenden. 

Det är intressant att se vad man kan göra för att minska stressen, men också hur människor väljer att hantera den.

– Det har varit frågor om skeppsapoteken och vad som ska finnas i dem. Men jag har också blivit informerad om en del olyckor som inträffat. Folk har nog börjat upptäcka att jag finns här, säger hon. 

Som arbetsmiljöhandläggare kommer Yesim Atak att arbeta med framför allt regelutveckling, tillståndsgivning och tillsynsarbete. Hon säger att hennes intresse för arbetsmiljöfrågor är brett, men att hon känner extra starkt för det som rör den enskilda människan. Hur man påverkas av den omgivande miljön och av förändringar i den, är sådant som Yesim Atak gärna fokuserar extra mycket på. 

– Arbetsplatsen är ens andra hem och därför är det viktigt att man mår så bra som möjligt på jobbet. Både för individen själv, men också för att man ska kunna prestera i arbetet. En annan intressant fråga är hur individen gör för att hantera arbetsmiljöer som inte är så bra. Det jag har förstått hittills är att fartyg är ganska svåra arbetsmiljöer och att det finns en hel del förbättringar att göra. 

Ett förbättringsområde hon nämner är hög arbetsbelastning. 

– Det är intressant att se vad man kan göra för att minska stressen, men också hur människor väljer att hantera den. Jag tror det finns mycket vi kan göra inom den sociala arbetsmiljön, säger hon. 

Yesim Atak är född och uppvuxen i Falun, mellanlandade på Mälardalens högskola för att sedan komma till Transportstyrelsen i Norrköping. Att som första jobb hamna på en myndighet i en helt ny bransch tycker hon är spännande, men också en utmaning. 

– Många som jobbar här har lång erfarenhet och har jobbat inom sjöfarten länge. Det har inte jag. Men jag kommer att lära mig. 

Nu ser hon fram emot att få fördjupa sig inom sitt nya arbetsområde för att kunna bidra till utvecklingen av arbetsmiljön inom sjöfarten. 

– I min roll som handläggare vill jag verkligen blir expert inom arbetsmiljöområdet och få vara med och utveckla arbetet vidare.

Yesim Atak om hennes bild av arbetsmiljön i sjöfarten

”Det har varit mycket att läsa in sig på de första månaderna med de regelverk och föreskrifter som styr sjöfarten. Det är väldigt intressant och mitt mål är att bli expert inom det här området. Min uppfattning så här långt är att det finns ganska mycket som behöver förbättras, inte minst inom den sociala arbetsmiljön till sjöss. Din arbetsplats är ditt andra hem och därför är det viktigt att individen mår så bra som möjligt på jobbet.”

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook