”Man blir som om man drack öl hela tiden”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När Nicholas Schmittberg gick sex om sex som lotsstyrmans fick han ibland anstränga sig för att inte somna under vakt. Idag är han andrestyrman på Silja Symphony och har ett avlösningssystem som ger betydligt bättre vila.

Nicholas Schmittberg, 44, har jobbat till sjöss sedan han var 19. Han har varit på allt från skärgårdsbåtar till lastfartyg och färjor och arbetat såväl sex om sex (sex timmar i tjänst och sex timmar vila) som fyra-åttavakt (arbete mellan fyra och åtta samt tolv och fyra). Nuvarande system, där han jobbar 10,5 timmar för att sedan vara ledig 13,5 timmar, är det han är mest nöjd med.

– När jag går av hinner jag duscha, tvätta och ta en promenad om vi ligger till kaj, det blir tillräckligt med tid över att sova ändå, säger han. 

Betydligt sämre var det att gå sex om sex vilket han gjorde från 2002 till 2014 på Tallink Siljas Åbolinje samt Seawind.

– Jag försökte äta och duscha på arbetstid för att få så mycket sömn som möjligt, men det blev ändå nästan aldrig mer än två gånger fyra timmar sömn per dygn. Man måste ju gå på toa och borsta tänderna innan man lägger sig och sedan upp lite innan man börjar jobba igen.

Nicholas Schmittberg jämför känslan i kroppen efter att ha gått sex om sex en vecka med en konstant berusning. Man blir mindre alert och
tröttheten kan komma plötsligt.

– Det är som om man drack öl hela tiden. Ibland höll jag på att somna mitt under vakten, men som lotsstyrman kunde jag ju absolut inte göra det. För att hålla mig vaken brukade jag försöka göra något, som att gå ut på bryggvingen och ta lite frisk luft eller brygga extra starkt kaffe.

Sökte hjälp

Men sömnbristen blev en belastning även utanför arbetstid och han fick svårt att komma till ro, framför allt efter vakten som slutade klockan tre på eftermiddagen. Till slut uppsökte han läkare och fick insomningstabletter.

– Jag tog dem i tio års tid, både när jag var ute på sjön och de första dagarna hemma. När jag kom till Symphony slutade jag direkt, här behöver jag dem inte, säger han.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook