Millas mörker räddar sömnen

Det är slut med svarta sopsäckar och pappkartonger för hyttventilerna på Bro Anton. Tack vare kockstewart Camilla Högberg finns det numera specialsydda mörkläggningsgardiner som med ett enkelt resårband tas av och på. Nyligen belönades hon med 20 000 kronor av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus för sin uppfinningsrikedom.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det är slut med svarta sopsäckar och pappkartonger för hyttventilerna på Bro Anton. Tack vare kockstewart Camilla Högberg finns det numera specialsydda mörkläggningsgardiner som med ett enkelt resårband tas av och på. Nyligen belönades hon med 20 000 kronor av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus för sin uppfinningsrikedom.

– Jag tänkte kalla dem för Millas mörker, säger hon och skrattar. Det blir verkligen mörkt i hytten med dem och man sover mycket bättre.
Camilla tycker om fartygsmiljön, men har alltid haft problem med sömnen ombord. Det behöver vara ordentligt mörkt i hytten för att hon ska kunna sova.
– Sömnen har alltid varit mitt dilemma. Vanliga gardiner glipar om det gungar så det funkar inget bra. En liten strimma ljus känns som en hel strålkastare efter ett tag.
Så fick hon en idé. När de brandskyddade mörkläggningsgardinerna i mässen byttes ut mot textilier i gladare färger, tog hon tillvara på det gamla tyget. Efter arbetsdagens slut plockade hon fram symaskinen och designade ett par ventilskydd kantade med resår.

Mörkläggningsgardin à la sadelskydd
– Jag ville att de skulle vara lätta att ta av och på. De här trär man över som skyddet på en cykelsadel ungefär. Många tejpar upp kartonger eller sopsäckar för ventilerna men de blir oftast sittandes för att man inte orkar hålla på att ta ner och sätta upp dem hela tiden. Sen ser det inte särskilt roligt ut heller, varken inne i hytten eller utifrån.
Hon började med att sy ett par skydd till den egna hytten. Men kollegorna blev också intresserade och hittills har hon sytt upp närmare 20 ventilskydd.
– Jag har suttit på kvällarna och på fritiden och alla som velat ha skydd har fått det. De säger att de sover mycket bättre med de här och det märks också. Sover man bra blir man inte lika lättirriterad och man får bättre aptit om man är utvilad, säger Camilla.

camilla-hogberg-425x351
Camilla Högberg

Camilla Högberg
Ålder: 55
Familj: Sambo
Bor: ”Kärleksflyttade” till Kalmar förra året och bor numera i en bostadsrätt i centrala stan.
Jobb: Kockstewart på Broströms oljetanker Bro Anton som går i Europa fart, främst Antwerpen, Amsterdam och Rotterdam.
Bakgrund: Utbildad sjökock. Jobbade åtta år inom Gorthons på åttiotalet. Gick sedan iland och arbetade på olika restauranger och serveringar. Sedan tre år arbetar hon åter till sjöss.
Aktuell: Belönades med 20 000 kronor av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus för sina ventilskydd som förbättrat sömnen för många ombord.

– Jag tyckte att min grej var så enkel och det kändes fånigt att skicka in något så simpelt. Men de andra ombord tyckte att jag skulle göra det och nu känns det otroligt roligt att få den här utmärkelsen.

Belönades med 20 000
Den femte maj var hon på Skeppsholmen i Stockholm där hon belönades med 20 000 kronor av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus i samband med deras årliga belöningsceremoni för berömvärda innovationer. Men att nominera ventilskydden till stiftelsen var inte självklart, säger hon.

Sjökock mot sin vilja
Med pappa och farbror som båda var sjökockar, bestämde sig Camilla tidigt i livet för att hon i alla fall inte skulle jobba med matlagning. Men så träffade hon en sjöman och började som mässjänta inom Gorthon. Väl i branschen upptäckte hon att ombordlivet passade henne och trots sin tidigare uppfattning var det sjökock hon blev. Även om hon sedan tillbringat nästan 20 år på krogar och serveringar iland har suget efter sjön alltid funnits där. Att hon för tre år sedan valde att mönstra på igen är något hon inte ångrat.
– Jag tycker om att packa min väska och dra iväg. Nu jobbar vi sex veckor och är lediga sex och det är toppen. Då kan man sticka ut och resa ett par veckor och ändå hinna vara hemma ett tag innan det är dags att åka ut igen. Det där med måndag till fredag har aldrig lockat mig, säger hon.

Men även om Camilla känner sig hemmastadd ombord och stämningen är bra, säger hon att det ibland krävs en del insatser för att hjälpa trivseln på traven.
– Ventilskydden är ju en sådan grej som gör att man mår lite bättre.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook