Säkrare helikopterhantering ombord

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Reparatör Börje Jansson hittade en metod att enkelt och säkert dränera flygbränsletankarna på kondensvatten.
– Reparatörerna som sköter om det här tyckte det blev jättebra, säger han.

Då och då tar Sjöfartsverkets isbrytare Atle emot helikoptrar. Det kan handla om besökare, leverans av reservdelar eller Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar. För att kunna bistå flygarna med bunker finns två stycken flygbränsletankar placerade på väderdäck. Inuti tankarna bildas kondensvatten och för att förhindra kontaminering måste tankarna varje vecka dräneras, en procedur som fram till förra året var både omständlig och ibland rent av farlig. Kulventiler med tillhörande slangstumpar var monterade ovanpå tankarna och motormännen var tvungna att ta sig upp dit för att tappa ur det oönskade vattnet.
– I bästa fall gick man efter en trappstege, men ibland tog man en genväg och klättrade upp på räckverket för att komma åt, säger Börje.
Börje funderade på om det inte fanns någon bättre och säkrare lösning och efter lite överväganden kom han fram till hur han skulle göra. Vredet till kulventilerna flyttades. Sedan tog han fram en förlängning som träddes på ventilerna. Numera sköts dräneringen från däck, utan vare sig stege eller klätterövningar. Dessutom såg Börje till att det drogs ett rör till karet vid bunkerstationen där bränslespillet tas om hand.
– Nu kan man göra det här utan att ta onödiga risker och man slipper spill och kladd, säger han. Jag är nog lite av en uppfinnarjocke och tycker det är roligt att hitta på saker som är till nytta för andra.
Börje, som fyller 64 i december, tycker att han på Atle har det bästa jobbet under hela sitt yrkesliv. Ändå närmade han sig 50 innan han gick till sjöss första gången. Efter några år som reparatör på en bostadsplattform i Nordsjön hamnade han hos Gorton Line. Innan han efter ytterligare några rederier kom till Atle. Här tänker han stanna till pension.
– Många av mina kompisar som jobbar iland vantrivs på sina jobb och varje måndag är en plåga. Men jag trivs jättebra. Jag tycker om att vara ålderspresident för de yngre och hjälpa dem med det jag kan utifrån mina erfarenheter. Sedan är det ett omväxlande arbete och arbetskamraterna är bra. Sådant betyder mycket.
Börje berättar att han alltid varit något av en problemlösare och nu har han också börjat skicka in sina uppfinningar till Sjömanshusstiftelsens belöningsverksamhet. Den elfte maj i år var han i Göteborg och tog emot 10 000 kronor för sin tankdränering.
– Jag hade gjort de här grejerna ändå, även utan belöning, men det är väldigt roligt att få uppskattning för det man gör, säger han.
Nu är isbrytarsäsongen över för den här gången och de sista isflaken i Bottenviken smälter undan. Ombord på Atle pågår rustning och underhåll inför nästa vinter.
– Just nu överhalar vi huvudmaskinerna. Vi har fem stycken med en sammanlagd styrka på 25 000 hästkrafter så det finns en del att göra. Men hon är otroligt fin, trots att hon är över 40 år.

Börje Jansson
Ålder: 63
Familj: Änkeman och utflugna barn
Bor: Hus i Arvika, Värmland, samma stad där han är född och uppvuxen.
Aktuell: Mottagare av Sjömanshusstiftelsens arbetsbelöning
Bakgrund: Jobbade på gjuteri när barnen var små. Gick
vidare till ett varv som byggde båtar till bland andra Svenska Sjöräddningssällskapet. Bostads-plattform i Nordsjön, Gorton Lines, B&N, Wallenius och ytter-ligare nästan tio år inom off-shore innan han kom till Atle 2011.
Arbetsmiljötips: Var noga med att använda lyfthjälpmedel vid tunga lyft. På det sättet sparar du kroppen och jobbar säkrare.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook