Vad får dig att trivas ombord?

Bra folk. Det var det allra vanligaste svaret när SAN Nytt frågade sjömän i Wallenius Lines om vad som får dem att trivas ombord. Men trådlöst internet, bra träningsmöjligheter, fina fartyg och en öppen relation till rederiledningen tyckte man också var viktigt.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bra folk. Det var det allra vanligaste svaret när SAN Nytt frågade sjömän i Wallenius Lines om vad som får dem att trivas ombord. Men trådlöst internet, bra träningsmöjligheter, fina fartyg och en öppen relation till rederiledningen tyckte man också var viktigt.

Märta Söllvander, 24, tredjestyrman, Otello
Att kunna koppla upp sig på fartygets trådlösa internet och enkelt få tag på dem hemmavid är något som Märta uppskattar mycket.
– Kontakten med familjen och kompisarna underlättas och det känns som att man inte är så långt ifrån varandra då.
Otello är relativt ny och Märta tycker att det definitivt ökar trivseln att jobba på ett fräscht och fint fartyg. Men det allra viktigaste är ändå stämningen ombord, säger hon.
– En bra kollega är öppen för det mesta och har inte så mycket förutbestämda åsikter om hur saker och ting är.
Fartyget seglar med svenskt befäl och filippinskt manskap. Mixen av nationaliteter är ett extra plus i kanten och berikar tillvaron, säger Märta.
– Jag tycker att det är trevligare att jobba med mixad besättning än helsvensk, det blir nog lite gladare ombord och man kanske är mer öppen för att alla är olika. På fritiden spelar vi rätt mycket dataspel och då är alla med.
Men även om hon trivs bra tycker hon att törnarna borde vara kortare.
– Tio veckor är lång tid att vara borta hemifrån.

Per Lundholm, 43, överstyrman, Fidelio
– Visst är det trevligt med ett fint fartyg och bra mat, men det är egentligen sekundärt. Det allra viktigaste är bra kollegor som både är yrkesskickliga och som man kan ha roligt tillsammans med på fritiden, säger han.
Per berättar att han trivts bra under sina snart 20 år i rederiet där han började som matros på åttiotalet. De relativt långa törnarna har han inte haft något emot eftersom han trivts så bra med både besättning och fartyg. Men sedan i höstas har stämningen förändras till det sämre, tycker han.
– Vi har fått filippinskt manskap, och det är inget fel på dem och de gör ett bra jobb. Men den sociala biten har helt klart blivit lidande. Jag brukar till exempel alltid sitta ner och fika med manskapet på rasterna. Men när jag kommer in i fikarummet nu blir det knäpptyst så jag sitter och dricker mitt kaffe själv. På fritiden håller de sig för sig själva och det har helt klart blivit tråkigare ombord.

Towe Pettersson, 31, andre fartygsingenjör, Otello
– Att ha trådlöst internet betyder jättemycket. Framför allt underlättar det att kunna använda samma mejladress som hemma men det är också bra att kunna läsa nyheter när man är ombord.
– Jag tycker om att träna och skulle önska att vi hade mer fria ytor att spela pingis eller innebandy på. Nu är motionsrummet fullt av maskiner.
– Det allra viktigaste för att man ska trivas är de andra ombord. Vad som skapar en bra stämning är svårt att säga, men det underlättar om det finns någon som drar igång aktiviteter och att de andra vill hänga på.

Viktor Lundberg, 21, motorman, Elektra
– Folket ombord är det viktigaste. Man ska både kunna jobba bra ihop och ha lite trevligt tillsammans på fritiden. En gång var jag på en båt där det var dålig stämning. Det var en jäkla omsättning på folk och där kändes två veckor längre än de tio vi jobbar här, säger han.
Bra arbetsmiljö och trådlöst internet är andra faktorer som får Viktor att trivas.
– Det är viktigt att rederiet ser till att man får de reservdelar man behöver. Sen vill man också att det ska vara rent och snyggt i gemensamhetsutrymmen och att det finns bra gym, böcker och filmer.

– Vi har trådlöst internet och jag brukar ha med egen dator. Men ska jag ut på nätet sätter jag mig ändå nästan alltid i datarummet, för sällskapets skull.

Markus Bülow, 29, förste fartygsingenjör, Traviata
– Att man är ett bra gäng är viktigt, särskilt när man har så långa törnar som vi har. För mig är det allra viktigaste att ha en bra relation till den tekniske chefen och att vårt samarbete fungerar. Men man ska också kunna ha trevligt tillsammans på fritiden. Vi har mixad besättning med svenskar och filippiner och det fungerar överlag bra.
– Arbetsmiljön är också viktig och något man måste jobba med hela tiden för att hålla den nivå man vill ha.

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook