”Vi behöver välkomna varje ny medarbetare som om det vore kungen själv”

Malin Persson

Vikten av en bra introduktion till en ny arbetsplats kan inte överskattas. Tänk att komma som elev ut på sin första båt och ingen verkar förberedd på att du ska komma. Snacka om att känna sig liten och bortglömd. Risken är att vederbörande får en sådan dålig bild av sjöfarten att man ångrar sitt yrkesval, det har denna bransch inte råd med. Med tanke på den urusla återväxten i sjöyrkena som vi lider av just nu behöver vi välkomna varje ny medarbetare som om det var kungen själv som kom på besök. Eller i alla fall med ordning, reda och rimliga arbetsvillkor.

Det är inte bara känslan av välkomnande som får sig en törn under en dåligt planerad introduktion utan också känslan av säkerhet och trygghet. Det är i alla fall min personliga övertygelse. Den gången jag började en vakt på en ny båt genom att bli visad, och sen lämnad, vid ett kaotiskt klädförråd med uppmaningen ”se om du hittar något som passar”, började i alla fall jag direkt fundera på om detta fartyg var lika rörigt överallt. Hur var det med rutiner, i vilket skick var utrustningen och hur stod det till med kompetensen bland besättningen? Ett gott första intryck ska man aldrig underskatta.

Men det är inte alltid helt lätt att styra upp att alla får en bra upplevelse när de kommer nya i båten. I intendenturen, där jag kommer ifrån, har vi ofta hög arbetsbelastning och pusslet kan vara svårt att få ihop samtidigt med allt annat som ska göras. Mitt bästa tips är checklistan. Genom att skriva ner varje moment som ska vara på plats före ankomst, vid påmönstring och den närmsta tiden efter kunde jag säkra en strukturerad introduktionsprocess som var samma för alla.

Min uppmaning till alla arbetsgivare är alltså att lägga lite tid på att skapa rutiner för introduktion. På det sättet visas rederiet upp från sin bästa sida, vilket både medför att medarbetarna känner sig välkomna och förhoppningsvis rekommenderar yrket till andra.

Malin Persson/Ombudsman Sjöbefälsföreningen

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook