Teknik och ergonomi på SAN-konferens

Smarta tekniklösningar som både är skonsamma mot kroppen och har en enkel logik. Om det handlade en stor del av höstens SAN-konferens i Göteborg som avrundades med en uppskattad mingelbuffé.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Smarta tekniklösningar som både är skonsamma mot kroppen och har en enkel logik. Om det handlade en stor del av höstens SAN-konferens i Göteborg som avrundades med en uppskattad mingelbuffé.

Dagen inleddes med nestorn på området människa teknik till sjöss, Margareta Lützhöft från Chalmers. Hon konstaterade att ergonomi handlar om betydligt mer än bara höj- och sänkbara bord och sittriktiga stolar, det finns också en mental aspekt av begreppet som påverkar allt från allmänt välbefinnande till säkerhet.
– Det begås nästan inga fel som bara människan kan lastas för. Det går nästan alltid att hitta saker i omgivningen som varit med och påverkat, sa hon.

Teknikdesignern är inte typisk
Att teknik inte alltid är så användbar som man kan önska beror, enligt Margareta Lützhöft, delvis på att teknikdesignern ibland uppfattar sig själv som den typiske användaren. Han eller hon utgår från sin egen kroppsbyggnad, referenser, kunskap och behov istället för att anpassa utrustningen till de ombordanställdas förutsättningar.
Men det finns också exempel på välgenomtänkta tekniklösningar. En sådan presenterades av dagens andre talare, Erik Styhr Petersen från danska Lyngsö Marine.

En arbetsgrupp bestående av tekniker från hans eget företag och forskare på Chalmers har tillsammans byggt en radar, baserad på forskningsresultat om människans förmåga att uppfatta och tolka information.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Men man måste pusha för att sådana här idéer ska bli verklighet, ingenting förändras av sig själv, sa Erik Styhr Petersen.

Under eftermiddagen hölls ett tankeväckande anförande om hur arbetsmiljö­arbete lönar sig och att det faktiskt går att räkna om insatser för arbetsmiljö i kronor och ören. Det var ekonom Paula Liukkonen från Stockholms universitet som under många år studerat hur ohälsa och arbetsmiljö påverkar företagens ekonomi.

Bristande kvalitet kostar
– När man visar företagsledningen att kvalitetsbristkostnaderna börjar närma sig nivån för årets vinst, då blir de flesta lite oroliga, sa hon.
Kersti Lorén från Previa var på plats och pratade om belastningsergonomi. Hon berättade hur våra kroppar påverkas av vårt sätt att sitta, gå, stå och arbeta och vad vi kan göra för att undvika skador.
Den siste talaren för dagen var Fredrik Sundberg från BRP Rederi som läser vid programmet Nordic master på Chalmers. Han visade hur man på ett av rederiets fartyg byggt om lastkontrollstationen och därigenom fått en betydligt enklare och mer lättjobbad arbetsplats.

Åhörarnas energinivå hölls uppe genom täta pauser med kaffe, frukt och mingel bland inbjudna utställare. Och precis som förra året avslutades dagen med en gemensam buffé.

Linda Sundgren

Dela artikel:
Mail
Twitter
Facebook